Jedan od najznačajnijih kantautora sa ex Yu prostora Darko Rundek nastupiće sa svojim sastavom na predstojećem Nišvilu u subotu, 12. avgusta.


 

Rundek je ovog leta ponovo okupio veliki bend za regionalnu turneju povodom 20 godina od izlaska svog prvog samostalnog albuma “Apocalypso”.

– “Apokalipso” izlazi remasteriran na dvostrukom vinilu i u bogato opremljenom boksu sa nikad objavljenim snimcima Haustorovih “Dovitljivih malih čudaka” iz 1990. godine, a taj ćemo rođendan proslaviti i ograničenom serijom koncerata sa za tu priliku okupljenim velikim bendom i hepeningom pod naslovom “Apocalypso Now” – objasnio je Rundek.

“Apocalypso Now” je produkcijski zaokružen muzičko-scenski projekat, sa sedam pratećih muzičara, autorskim videom i svetlosnim efektima namenjen velikim scenama sa više hiljada posetilaca. “Apokalypso Now” će predstaviti svu intimnost, lepotu i raskoš Rundekove muzike i poetike, koja je postala delom života više generacija publike, od tinejdžera do ljudi koji su za sobom ostavili više od pola veka.

Rundek je za ovu turneju okupio muzičare raznih generacija, od izvrsne dvadesetogodišnje saksofonistkinje Ane Kovačić i večnog mladića Igora Pavlice na trubi, preko mladih pripadnika nove zagrebačke scene Roka Crnića (Porto Morto) na basu, Mire Manojlovića (Cul-de-Sac) na udaraljkama i Janka Novoselića (TBF, Chui) na bubnjevima, do članova Cargo Trija Isabel i Duce Vranića.

– U izboru pjesama, težište je na slavljeničkom albumu “Apocalypso” i onim pjesmama unazad tih 20 godina, koje nam danas najviše znače – kaže Darko.

Karijera

Vođa uticajnog zagrebačkog Haustora Darko Rundek predstavio se samostalno 1987. godine albumom “Apokalipso”, na kome je sarađivao sa dvadesetak muzičara, ponudivši istinski kaleidoskop različitih stilova kojim je brzo stekao veliko poštovanje publike i kritike.

Prethodno, “Dovitljivi mali čudaci” trebalo je da budu peti album Haustora, ali pre nego što je završen, bend se raspao 1990. godine. Pesme planirane za “Čudake”, kao što su “Ista slika”, “More more”, “Šuvar i varivo”, završile su na kraju na “Apokalipsu”.

Rundek je zatim objavio “U širokom svijetu” (2000), a za sledeći album “Ruke” (2002) iza sebe je okupio mnogoljudni Cargo orkestar sa kojim je snimio i “Mhm a-ha oh yeah da-da” (2006), da bi potom sa Rundek Cargo Triom objavio “Plavi avion” (2010) i “Mostove” (2015).