U organizaciji udruženja DOK Srbija i Filmskog centra Srbije, a u okviru programa Dan domaćeg filma, u sredu 30. januara od 19 časova, u biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju biće prikazan film „Dugo putovanje u rat“ Miloša Škundrića. Program podrazumeva besplatnu filmsku projekciju i razgovor sa rediteljem filma


 

Dan domaćeg filma u VranjuDugo putovanje u rat je dugometražni dokumentarni film u kojem najeminentniji svetski istoričari govore o tome kako i zašto je došlo do do-tada najveće katastrofe čovečanstva – Prvog svetskog rata.

Ovaj dokumentarni triler, preko dvorova i kabineta predsednika vlada, vodi gledaoca kroz zakulisne političke i vojne igre, istovremeno analizirajući širi kontekst i donoseći i male, životne detalje situacija, u kojima se odlučivalo o sudbini Evrope. Film je prikazan u okviru nekoliko festivala: 65. Martovski festival (Beograd), Zlatni vitez (Rusija), Prvi kadar (Republika Srpska), a održane su i specijalne projekcije filma u Australiji, Francuskoj, Islandu, Japanu, Norveškoj, Finskoj i Grčkoj.

Dan domaćeg filma u sedam gradova

Osim u Vranju, Dan domaćeg filma održaće se u Nišu (“Enkel“ Aleksandra Reljića), Leskovcu (“Pejzaži rata, pejzaži mira” Arona Sekelja i “Siguran posao” Igora M. Toholja), Novom Sadu (“Najvažniji dečko na svetu” Tee Lukač), Novom Pazaru (“Wongar” Andrijane Stojković), Čačku (“Tako mi na istoku” Katarine Mutić i “Dnevnik jednog kamiondžije” Miloša Ljubomirovića), Vrnjačkoj Banji (“Gora” Stefana Maleševića) i Zrenjaninu (“Okupirani bioskop” Senke Domanović).