Prve večeri Nišvila, u četvrtak 10. avgusta, nastupiće sastav Balkan Union, koji predvodi Csaba Toth Bagi, mađarski girarista rođen u Srbiji, a kao specijalni gost nastupiće i legendarni američki gitarista Mike Stern.


 

Stern je jedan od najcenjenijih gitarista svoje generacije, o kojem dovoljno govori podatak da je šest od njegovih 16 solo albuma bilo nominovano za Grammy nagrade. Od strane magazina “Guitar player” 1993. proglašen je za gitaristu godine, 2007. dobio je prestižnu nagradu Montreal jazz festivala koja nosi ime Miles Davisa, a 2009. je uvršten na listu 75 najboljih džez gitarista svih vremena magazina “Down Beat”. Magazin “Guitar player” mu je 2012. godine dodelio priznanje “Certified Legend Award”.

Cobham, Miles, Pastorius, Sanborn…

     Posle studija na Berklee akademiji Stern se 1976. pridružio legendarnoj grupi “Blood Sweat & Tears”, a dve godine kasnije ulazi u bend Billy Cobhama. Miles Davis 1981. poziva Sterna da se priključu njegovom bendu, a njihov prvi zajednički nastup je na koncertu u Bostonu koji je zabeležen na albumu “We Want Miles”. Sa Milesom je Stern svirao skoro tri godine, da bi se nakratko pridružio sastavu koji je predvodio legendarni basista Jaco Pastorius, a onda se 1985. ponovo pridružio Milesu Davisu.

     Sledeće godine je za “Atlantic” objavio prvi album pod svojim imenom (“Upside Downside”) na kojem su svirali Jaco Pastorius, David Sanborn i Bob Berg. Snimao je i nastupao kao član kvinteta Majlkla Brekera, supergrupe “Brecker Brothers”, a sarađivao je i sa “Yellow jackets”.

     Gitarista i pevač Csaba Toth Bagi koji predvodi sastav Balkan Union dobro je poznat po svom moćnom glasu i strastvenom, tehnički sjajnom sviranju gitare. Na njegovu izvornu bles muziku, a kasnije jazz stil, veliki uticaj je imalo njegovo odrastanje na Balkanu i godine koje je proveo na međunarodnim turnejama sa čuvenim gitaristom Al Di Meolom. Odrastao je u Srbiji, u porodici muzičara, koja se 1993. nastanila u južnoj Mađarskoj.

     Prvi, od pet solo albuma (u blues maniru) je objavio je kada je imao svega 16 godina, a kritičari u Mađarskoj, ali i širom Evrope Čabu su nazvali “mađarskim Geri Murom”.

Srpski, makedonski i mađarski melos u jazz-blues maniru

     Chaba je 2011. izdao svoj prvi Csaba Toth Bagi Balkan Union album “Aved Ivenda” sa originalnim kompozicijama u koje je u jazzz-bles izraz utkao tradicionalni srpski, makedonski i mađarski melos. Projektu se priključuju i legende džeza: gitarista Al Di Meola, bubnjari Dave Weckl i Ernie Adams, saksofonista Butch Thomas, ali i kubanski perkusionista Gumbi Ortis, italijanski harmonikaš Fausto Beccalossija kao i Vasil Hadžimanov – koji su svojim karakterističnim stilom sviranja doprineli ovoj jedinstvenoj fuziji džez muziciranja.

     Chaba je sa svojim postavama nastupao širom Evrope, a na njegovim albumima gostovali su i Mike Stern, Trilok Gurtu, Gonzalo Rubalcaba, Ismail Lumanovski…. Trio Csabo Wabo je izabran da predstavlja Mađarsku na Jazz in the Park European Union Exhibition and Festival u Bangkoku, a na Segedinskim letnjim igrama u Mađarskoj nastupio je kao specijalni gost u orkestru koji je vodio Ennio Morricone.