Jedna od vodećih zvezda nove američke jazz scene (zajedno sa Kamasijem Vašingtonom), trubač, kompozitor i producent Christian Scott – a Tunde Adjuah – nastupiće u petak 9. avgusta


 

Kao bendlider Christian je objavio 14 albuma i učestvovao još na dvadesetak, dva puta je dobio najprestižniju evropsku muzičku nagradu “Edison Award” (2010. i 2012) i dva puta bio nominovan za Grammy.

Christian Scott je prepoznatljiv po svom jedinstvenom tonu, odnosno “tehnici šaputanja”. Rođen je 1983. godine u kolevci džeza – Nju Orleansu. Počeo je da svira kada je imao 13 godina i to sa svojim ujakom, poznatim saksofonistom Donaldom Harrisonom (nastupao na Nišvilu kao specijalni gost trija gitariste Rodnija Džounsa), sa kojim je, kao šesnaestogodišnjak, imao diskografski debi na albumu “Paradise Found”, gde je osim trubačkih linija bio zadužen i za produkciju.

Christian Scott – nosilac Majlsove zaostavštine

Posle maturiranja u Centru za kreativne umetnosti u Nju Orleansu, dobio je punu stipendiju za “Berkli akademiju”, gde je diplomirao 2004. godine sa specijalizacijom za komponovanje filmske muzike. Tokom studija, nastupao je i snimao sa najboljim studentskim sastavima, a svojevrsna prekretnica bio je početak saradnje sa kompanijom “Concord Records”.

Već prvi album, “Rewind That” (2006), nominovan je za Grammy nagradu. Svoje interesovanje za filmsku muziku Christian Scott uspešno je realizovao u različtim projektima, a najčešće u filmovima koje je potpisao njegov brat blizanac Kiel Adrian Scott, perspektivni reditelj i štićenik čuvenog Spajkija Lija. Prema američkoj medijskoj asocijaciji NPR “Christian Scott uvodi novu eru džeza”, a magazin “Jazz times” ga je proglasio “Jazz’s young style God.”

Svojevrsno priznanje bio je i poziv Markusa Milera da učestvuje na albumu “Tutu Revisited” (2011) – kojim je obeleženo četvrt veka od objavljivanja antologijskog albuma “Tutu” Milesa Davisa (na kojem je Marcus Miller učestvovao i kao muzičar i kao producent). Album je odlično ocenjen, a kritičari su posebno istakli da je Christian Scott bio idealan izbor kao nosilac zaostavštine legendarnog trubača.

Jazz inovator

Christian Scott je rodonačelnik “Stretch Music” – stila koji pokušava da “rastegne” ritmičke, melodijske i harmonske konvencije u džezu, kako bi obuhvatio što više drugih muzičkih formi, jezika i kultura, a manifest tog pokreta bio je album iz 2015. godine – “Strech Music”, koji je naišao na oduševljenje i publike i kritike. To je ujedno bio i prvi album koji je pratila istoimena aplikacija – interaktivni muzički plejer koji omogućava muzičarima da u potpunosti kontrolišu svoje vežbanje, slušanje i iskustvo učenja, prilagođavanjem plejera njihovim specifičnim potrebanma i ciljevima. Za tu aplikaciju Christian je dobio nagradu “Jazz FM inovator godine” za 2016.

Iako važi za velikog inovatora, Christian Scott je 2017. objavio serijal od tri albuma pod zajedničkim naslovom “The Centennial Trilogy”, kojim je obeležio 100 godina od objavljivanja prvih džez snimaka. Ova trilogija, koja je odmah dospela na prvo mesto i-Tunes, u svojoj srži je otrežnjujuća reevaluacija društvenih i političkih realnosti sveta kroz muziku, odnosno zvuk. Reč je o nizu ispovesti koje i dalje muče kolektivno ljudsko iskustvo, kao što je ropstvo u Americi, koncept zatvorskog industrijskog kompleksa, nesigurnost hrane, ksenofobija, imigracija, klimatske promene, seksualna orijentacija i rodna nejednakost, fašizam, povratak demagogije…

Revolucionar u dizajniranju limenih duvačkih instrumenata

Na spisku istaknutih muzičara različitih stilova sa kojima je Christian sarađivao su Prince, McCoy Tyner, Thom Yorke (Radiohead), Flea (RHCP), Eddie Palmieri, reperi Mos Def, Talib Kweli, Vic Mensa… a članica njegovog benda jedno vreme je bila i Esperanza Spalding.

Osim muzike za dokumentarne filmove, Christian Scott je snimao i reklame za poznate brendove (satovi “Tag Heuer”, odeća “Gap”) kao i muziku za ESPN Centar. Prepoznatljiv je i po saradnji sa kompanijom “Adam’s instruments” za koju je dizajnirao liniju instrumenata (Siren Trumpet, Sirenette i Reverse Flugelhorn) koji su doneli revoluciju u dizajnu limenih duvačkih instrumenata.

Nastup na Nišvilu biće i prilika da Christian Scott tokom svetske turneje predstavi novi album “Ancestral Recall”, objavljen pre dva meseca, a na kojem u naslovnoj kompoziciji gostuje reper, pevač, pisac, glumac, ali pre svega cenjeni “slam” pesnik Saul Williams.