Odbornici Skupštine grada Niša jednoglasno su doneli odluku da se poznatoj holandskoj saksofonistkinji Candy Dulfer dodeli zvanje počasnog građanina Niša. Diplomu o dodeli ovog zvanja uručiće gradonačelnik Niša na prigodnoj svečanosti 13. avgusta, kada Candy Dufer nastupa sa svojim bendom na Nišvilu 2017.


 

Inicijativu za dodelu zvanja pokrenuo je Nišville jazz festival, preko gradskog Sekretarijata za kulturu i informisanje, zato što je holandska saksofonistkinja, počev od svog prvog nastupa 2009. godine, kontinuirano promovisala grad Niš i Nišville jazz festival nastupima na nacionalnim medijima Holandije, ali i širom sveta tokom svojih turneja i festivalskih nastupa na svim kontinentima.

Candy Dulfer je tokom poslednje dve decenije u svetskim razmerama sigurno najistaknutiji instrumentalista lepšeg pola u domenu funk muzike i smooth jazza. Ćerka je poznatog holandskog jazz saksofoniste Hansa Dulfera, koji joj je, na njeno insistiranje, i dao prve časove na saksofona kada je imala samo šest godina. Posle svega nekoliko meseci učenja i članstva u lokalnom brass bendu, izašla je na scenu sa orkestrom svog oca kada je odsvirala i prva sola.

U žiži svetske muzičke javnosti

Već sa 11 godina (1980) prvi put je profesinalno snimala u studiju, takođe sa očevim orkestrom, a već sledeće godine je naStupila i na poznatom North Sea jazz Festivalu sa bendom Ladies Horn Section. Kada je napunila 14 godina osniva svoj sastav “Funky Stuff” koji ubrzo stiče ogromnu popularnost u Holandiji. U žižu svetske muzičke javnosti dospeva kada je čuveni Prince pozvao da mu bude gošća na koncertima u zemljama Beneluks, nakon čega je od ovog legendarnog umetnika dobila poziv da dođe u SAD i pridruži mu se na koncertima, TV gostovanjima i snimanjima.

Neposredno pred odlazak u Ameriku, Candy je sa Dave-om Stewart-om iz grupe Euritmics snimala muziku za film „Lilly was here“ a naslovna numera postaje verovatno najpolularnija instrumentalna kompozicija tokom poslednje dve dekade 20. veka. Svoj vrhunski talenat i kreativnost pokazala je nastupajući sa brojnim značajnim umetnicima svetske muzičke scene.

Ovakva odluka predstavlja zahvalnost umetnici, kao i dodatnu motivacija da kao počasna građanka nastavi sa promovisanjem Niša i Nišville jazz festivala – jednog od deset najboljih evropskih festivala – stoji u odluci Skupštine grada.