Organizacioni odbor ,,Borinih pozorišnih dana”, kojim predsedava gradonačelnik Slobodan Milenković, utvdio je glavni program ove manifestacija koja će biti održana od 21. do 26. oktobra.


 

Manifestacija će početi 22. oktobra predstavom ,,U agoniji”, u produkciji Beoarta. Krležin tekst rediteljka Ana Đorđević nije vidjela kao ‘epsku priču jedne ljubavi’, nego kao dramu ‘u zoru savremenog doba kakvo danas znamo’. Današnja podređenost ljudi kapitalu i neiskrenim odnosima u javnom i privatnom životu samo su najekstremniji odraz onoga što se začelo upravo tada.

Borini pozorišni dani U agoniji

Scena iz predstave “U agoniji”

Vranjska publika će biti u prilici da vidi i ostvarenje ,,Hor bečkih dečaka”, produkcijske kuće Jugoart. Ovo je komična priča o našim ljudima – propalim gastarbajterima Vuletu, Aci i Džoniju, koji sanjaju budućnost, a bore se za sadašnjost. Moćno oružje su im vedrina i optimizam. Radnja se događa usred jednog podruma u Beču, bez prozora i dnevnog svetla. Tu je i jedan krevet, kao i jedan televizor na izdisaju, nekoliko pacova…

Predstavu ,,Iluzije”, ustanove kulture ,,Vuk Karadžić” iz Beograda, režirala je Tatjana Mandić Rigonat. Ona navodi da je tekst Ivana Viripaeva režirala kao pozorišni simposion, te da je u ritualu antičke gozbe koja je proticala uz vino i muziku pronašla inspiraciju za performativno ospoljavanje filozofskih i poetskih prostora drame. U Platonovoj Gozbi, Sokrat, Aristofan i drugi, ispevaju pohvale Erotu, bogu ljubavi.

O naciji

Borini pozorišni dani IluzijePozorište iz Prištine izvešće predstavu ,,Ujedinjene ili smrt” koja pokušava da pronađe odgovore na mnoga pitanja: Ko sam ja, ko smo mi a ko su oni? Da li si Srbin ili Crnogorac? Ko su Crnogorci? Ko su Montenergini? Ko su Jugosloveni? Da li je identitet suverenitet? Šta je narod, šta je nacija, šta je država, šta je državnost? Jesu li Srbi okupatori ili oslobodioci? Ko brani malu Crnu Goru, a ko je napada? Ko želi Veliku Srbiju, a ko je se plaši? Da li je Velika Srbija mala Jugoslavija? Jugoslavija je zabluda ili zavera?

Predstava ,,Jami distrikt” u režiji Kokana Mladenovića takođe problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je tu oduvek? Ili su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?! Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju?

U pratećem programu ovogodišnjih ,,Borinih pozorišnih dana” biće održana prezentacija monografije o četiri decenije rada glumca Dragana Stankovića, zatim predstave za decu, susreti sa glumcima i razgovori.

Slogan pod kojim se održavaju 37. ,,Borini pozorišni dani” je ,,Optimisti”.

Cena pojedinačne ulaznice biće 600, a kompleta 2.500 dinara.