Kakvi su to vranjski funkcioneri, kojima ni oni koji su ih postavili ne veruju da će službene telefone koristiti isključivo u poslovne svrhe, a mi smo im poverili grad na upravljanje i kreiranje budućnosti našeg malog mista?

Piše: Dragoljub Stevanović


 

Ovih dana se pričalo o telefonima, i na nivou republičke, i na nivou lokalne nam vlasti. Još jedna grandiozna pobeda izvojevana je u Briselu, gde se već poodavno izmestila Kosovska bitka, i gde je naša teška konjica (zapitajte se zašto ih zovem konjica, nije uopšte pohvalno za bilo kog od nas s pravom glasa!) predvođena Kraljević Markom Đurićem, odnela jednu od blistavijih pobeda u novijoj istoriji, izborivši, prvi put u celokupnoj istoriji telefonije, još od Grema Bela, pozivni broj za jednu “geografsku oblast”!

     Nisu precizirali da li je u pitanju lažna geografska oblast, ali smo konačno saznali kako se zove to što se nalazi između autonomije i nezavisnosti.

     No, kao što već znate, ja se ne bavim “visokom” politikom, a za mene je sve to “viša matematika”, kad moramo da se pravimo da nešto što jeste ustvari nije, a znamo da jeste, samo nekima priznajemo a nekima ne priznajemo ni za živu glavu, dok naše maštarije zalivamo milijardama dinara iz državne kase, koja je prazna pa mora da se zadužujemo, što, ustvari, smanjuje naš ukupni dug… itd, itd… Ništa vam ja to ne razumem!

Rebalans renesansnog rebalansa

     Kad počinje da se dešava ono što ste predvideli da će se desiti, onda znači da se u to, bar malo, razumete. Eto nama priče o rebalansu rebalansa budžeta za ovu, skoro pa završenu, 2016. godinu. Dobro, znam da nisam ekonomski guru kad sam predvideo da će se desiti ono što su svi znali da će se desiti, što pred sve nas postavlja jedno krucijalno pitanje: ko je, i za čije babe zdravlja, sastavio rebalans budžeta za koji su svi znali da je naučna fantastika? Ne naučna, samo fantastika!

     Da, svi su znali, ali niko u skupštini to nije smeo javno da kaže, osim štovanog hirurga u penziji, legende vranjske političke scene, poznate pod jednostavnim nadimkom Mice, koga ću sada pokušati da parafraziram: “Ja znam zašto vi glasate za ovaj rebalans (obraćajući se odborničkoj grupu SPS, prim. autora), ali ne znam zašto MI glasamo za njega!” Vrlo hrabro i precizno!

     Kad sam već kod hrabrosti, setih se nekih odbornika, koji su, dok su bili u opoziciji, svaki budžet ili rebalans budžeta nazivali nerealnim i predviđali njihove brze rebalanse. Sada su u vlasti i šta će ljudi, ćute i bledo gledaju najnerealniji rebalans budžeta u istoriji Vranja (devet i kusur vekova).

     Ne bih da vas davim ciframa, svi znate da je najveći problem tih nekih sitnih 430 miliona dinara na prihodnoj strani, za koliko je budžet bio “kratak” kad su na rashodnoj strani pobrojani svih zahtevi novih “partizana”, te se neko dosetio i rekao: “Ma, napiši da će nam to dati Vučić, i mirna Bosna!” Šta, je l sme neko da sumnja da će se to desiti, ako je Vučić rekao?

     Naravno, to se neće desiti, te sad se cela procedura ponavlja, ne bi li se rebalans budžeta upodobio sa prostorno-vremenskim kontinuumom u kojem živimo. I naravno da nikog nije briga, naravno da niko neće odgovarati za nerealno iskazivanje prihoda u budžetu (što beše krivično delo, ako se ne varam), jer “pleme moje snom mrtvijem spava…”

Rešo ekonomija ili kako da vranjski funkcioneri počnu da vas “cimaju”

     …što me vraća na početak priče o lokalnoj telefoniji!

     Da bi smanjili ogroooomne rashode lokalnog budžeta, curenje bez mere i kraja na partijsko zapošljavanje i povećanje plata, neko se setio (a znam i ko, taj se uvek seti mobilnih telefona, kad god je neka kriza, smatrajući ih đavolskom napravom koju je zapad smislio da nam uruši budžete!) da vranjski funkcioneri prave ogromne račune za mobilne telefone, te da im se limiti moraju podšišati! Rečeno – učinjeno, uz limite telefona stradale su i privilegije u bifeu, i sad ćemo se, očas posla, vratiti na zelene grane!

     Lokalnim funkcionerima predlažem ubacivanje plinskih rešoa u kancelarije (o njihovom trošku, naravno) i “cimanje” prilikom poziva, u nadi da će ih “cimnuti” pozvati.

     Za kraj jedno pitanje: kakvi su to vranjski funkcioneri, kojima ni oni koji su ih postavili ne veruju da će službene telefone koristiti isključivo u poslovne svrhe, a mi smo im poverili grad na upravljanje i kreiranje budućnosti našeg malog mista?

     E, da, i da se onemogući zvanje brojeva koji počinju ciframa +383… za svaki slučaj…

Prvi komentar

  1. Branimir Stojancic

    Odličan! Ali, odličan!