Da li je Aleksandrovačko jezero zaražena, mrtva voda? Sudeći prema onome što se može videti na licu mesta, nije. Tamo ima pecaroša i vikendaša, riba i žaba, a unaokolo se muvaju i patke u potrazi za hranom.

Osim vode koja je puna nekakve travuljine, i mnogobrojne table sa upozorenjima pokazuju da nešto ipak nije u redu: zabranjen je ribolov, kupanje, napajanje stoke. Analize nadležnih institucija pokazuju da u jezeru ima ešerihije koli i ko zna čega još.

Ljudi koji dolaze na jezero (a biće ih sve više kako se vreme prolepšava) na natpise ne obraćaju pažnju. Rade ono što im je volja, na sopstvenu odgovornost.

Pecaroš koga zatičemo pored vode, kaže da ribe ima, da je ne jede, ali da je koristi kao mamac za ribolov na Moravi. Dodaje da meštani svoje domaće životinje redovno napajaju na jezeru. Da li se nečega boji, pitamo ga.

– Stoci nije ništa, ali ko bi ga znao – kaže čovek, gledajući u plovak.

Na drugoj strani jezera bilo je zabačeno nekoliko udica, a u pozadini založena vatra na kojoj se krčkao pasulj.

– Došli smo da se zafrkavamo, ono što upecamo vratimo u vodu. Sedimo tu ceo dan, pričamo, jedemo, pijemo pivo, i tako – rekao je jedan iz grupe mladića koji su došli da uživaju na prolećnom suncu.

Dok smo pričali o tome kako je trošen novac na sređivanje Aleksandrovačkog, on je ocenio da je glavni problem potok koji je sproveden da bi, kao, osvežio jezero.

– U njega se uliva otpad iz okolnih štala, a ešerihije najviše ima u fekalijama – misli ovaj mladić.

Zanimljivo je to što se iz pomenutog potoka, tj. Otuljske reke, preko kanala koji su napravljeni specijalno za tu namenu, u jezero sliva jako malo vode. Uprkos obilnim padavinama, jedva curka.

Zato đubreta ima dovoljno, u vodi, u kanalima, na obali, svuda unaokolo. Izgleda da našim ljudima, iz nekog razloga, nije jasno da plastične boce neće same da uđu u kante za otpatke kojih ima više nego dovoljno.

Ukratko, tuga jedna, naročito za one koji su tamo redovno roštiljali, kraj ševara prvi put vezivali udicu i kačili glistu, učili kako se pliva…

Možda će se ta vremena i vratiti, ali samo ako priroda uspe nekako da pobedi političare koji su Aleksandovačko jezero napravili čistijim i lepšim i na to potrošili 110 miliona dinara.

Z. R.