Vranjske u poslednjem broju, na četiri strane (plus naslovna sa namigivanjem), donose super ultrafantastični ekskluzivni i do srži skenirajući intervju sa državnim sekretarom Draganom Stevanovićem. VranjeNET u rubrici TNT prenosi deo tog obavezujućeg štiva.

Kako se dolazi do secretary of state Bosketa (1973)? Lako. On uvek pristaje na razgovore sa novinarima, bez mnogo oklevanja, jer je ludo hrabar čovek, ali koji dobro zna kakvu golgotu donose oni koji ne kleče.

NE BIH JA O SEBI…

Boske, saznajemo na početku, govori brzo i tečno, i duboko je ubeđen da je na pravoj strani. Odmah mu je, međutim, munut direkt, tj. jedno skroz zajebano pitanje.

Vranjske: Vi ste bili ključni čovek u povezivanju Beograda i juga Srbije?

Boske: Dao sam sve od sebe da opravdam poverenje koje mi je predsednik SNS ukazao. Politikom se bavim više od polovine života, ne želim to da protraćim, nego da učinim sve što je u interesu države… Ne bih ja govorio o sebi, to će biti ocenjeno sa strane, a naročito od strane premijera…

Shvatamo da je Boske skroman, da je opravdao poverenje, sa strane, ali nas zanima zašto su se po čaršiji, zamislite, jeli brabonjci oko toga šta je Alek tražio na ponovljenim izborima.

V: Priča se da vam je Vučić tražio ubedljiv trijumf i na ponovljenim izborima u Vranju?

B: Premijer je tražio maksimum…

Usledilo je neklečeće pitanje koje mora da se zapamti, zauvek, kao i odgovor.

V: Vranje je krunski dragulj uspeha SNS ovde?

B: Da nije bilo te politike premijera Vučića, mi definitivno ne bismo imali takav rezultat.

Posle ovako sofisticiranog pojašnjenja o uspehu ovde, šta nas briga za Surdulicu, Bosilegrad, Bujanovac i Preševo. Ali, da li je Boske svestan onoga što ga čeka, ili je samo malo svestan, ili onako osrednje, ili…

V: Da li je SNS potpuno svestan šta će preuzeti kad i zvanično dođe na vlast u Vranju?

B: Naslućujemo, ali čekamo da vidimo brojke, pa da sve saznamo…

Možda će sad neki bolid da pita – kako ste rušili crvendaće, kad ne znate brojke? Ili, da l’ vam je četiri plus četiri godine dovoljno za spoznavanje u vezi naslućivanja? Ima mnogo budala, bre, svašta mogu da pitaju glede prethodne vlasti koja je samo čistila i krpila rupe.

V: A šta će biti to prvo što ćete uraditi, taj znak – evo, došli smo?

B: Ako ništa drugo, očistićemo i pokrpićemo rupe.

Taman je Boske pomislio da se izvukao iz priče o tome kako je bio ključna surdulička gurtna u povezivanju Beograda i juga Srbije… kad ono, jebote – spona! Pa kako se ja toga nisam prvi setio?

V: Da li vi lično imate snage da budete ta neophodna spona Vranja i Vlade Srbije?

B: Jug Srbije danas ima sreću što Vlada pokazuje sluh i razumevanje i da li sam to ja, neki drugi ljudi, dva ili tri čoveka, sasvim je nebitno.

NE BIH JA O SEBI, ZAISTA

A da li ste znali koliko je secretary of state uradio za Simpo za poslednje dve godine? Na kojim osnovama? I šta na to kaže Alek?

V: Vi ste za Simpo uradili mnogo za poslednje dve godine, država je stala iza kompanije, stalno je pominje i Vučić?

B: Mi Simpo pomažemo na potpuno drugačijim osnovama nego što se to radilo ranije…

Opet je Boske pomislio da se iskoprcao, kad je već toliko uradio za Simpo na drugačijim osnovama, ali tada je sevnuo aperkat – zapravo…

V: Šta se zapravo do sada postiglo sa Simpom?

B: Uspeli smo da ovih godinu dana relaksiramo Simpo za osam milona evra, a da osnovni kapital i imovinu ostavimo neokrnjenu. … I to je što će Simpo moći da koristi kao zalog za nove kredite ili za prodaju i to će biti jedan novi potencijal. Mi smo to uradili, to je nešto što niko nije 50 godina uradio. Ja sam na to zaista ponosan. Naravno, pre svega uz podršku premijera…

Osećate li razliku, finesu? Potpuno drugačiju osnovu? Ponos? Ne? Kvaka 22 je u detalju koji sledi.

V: Da li ćete sada da ostanete upisani u istoriju kao čovek koji je penzionisao Dragomira Tomića?

B: Prepustiću to vama.

Hm, odlična eskivaža, ali secretary of state, posle nekoliko nokdauna, na kraju ipak nije mogao da izbegne težak nokaut. Poslednje pitanje – nezavisni levi kroše – definitivno ga je sobalilo na patos.

V: Na kraju, kakvi su vaši lični planovi i u kom pravcu će se razvijati vaša karijera?

B: O tome odlučuju šefovi.

Zoran Radulović

P. S. Fotografija “Secretary of state u položaju lajkovanja”, koju vidite gore, pripada portalu VranjeNET. Vranjske su je, ne pitajući za dozvolu, pozajmile i objavile bez potpisa autora, uz intervju sa Stevanovićem. Kol’ko to može da košta, odnosno kolika je cijena, recimo, fotke snijega u Sjenici, pitajte Petra Lukovića iz E-novina.

Pomenuti lokalni nedeljnik je i ranije, takođe bez pitanja i ne navodeći izvor, pozajmio i objavio nekoliko fotografija sa ovog portala, ali nema veze, nećemo da se bavimo tužbama protiv medija, k’o neki. VranjeNET je već halalio, samo želi da se zna da je dao malecni dopinos izgledu naših velikih mainstream novina koje su ovih dana proslavile značajan jubilej.