Vranje – Lokalna samouprava će angažovanti komercijalnog revizora sa zadatkom da sačini izveštaj o finansijskom poslovanju Apoteke prethodnih godina, a direktor, Upravni i Nadzorni odbor ove javne ustanove zaduženi su da se pisanim putem izjasne o brojnim krivičnim prijavama koje su podnošene protiv odgovornih lica

  

Objašnjavajući razloge za donošenje ovih zaključaka, predsednik lokalne skupštine Slobodan Stamenković rekao je da gradsko rukovodstvo želi da pomogne Apoteci Vranje da se oslobodi tereta prošlosti.

– Naslušali smo se raznih priča, naprimali prijava i dopisa, ovakvih i onakvih i želimo da podvučemo crtu. Videćemo gde smo bili u periodu 2008-2012. Na taj način će aktuelno rukovodstvo Apoteke da zna na čemu je i za šta odgovara, kako se na njega ne bi prelivala nečija odgovornost od pre nekoliko godina – kazao je Stamenković.

On je naveo da Grad, kao osnivač, mora da pomogne Apoteci, kako bi je sačuvao i omogućio joj da u žestokoj konkurenciji sa privatnim sektorom funkcioniše na tržištu.

olivera_0

Zatekla robni manjak od 15 miliona: Olivera Tomić

 Aktuelna direktorka “Apoteke Vranje” Olivera Tomić navela je da je po stupanju na dužnost prošle godine angažovala finansijskog stručnjaka, koji je ispitao poslovanje ove ustanove i ustanovio da je na kraju 2013. postojao robni manjak od 15 miliona dinara. Ona je dodala i to da će grad, zbog izmena republičkih propisa, ostati bez prihoda Apoteke od boniteta koji su u prošloj godini iznosili 90 miliona dinara.

Problemi u “Apoteci Vranje” datiraju iz 2008, kada su se prvi put pojavile vesti o milionskim robnim manjkovima. Afera se razbuktala kada su do javnosti doprle informacije o enormno velikim bonitetima za koje se nije znalo kako se troše, a najviše sumnji palo je na tadašnju direktorku Jaminu Arsić. Mnoge krivične prijave protiv nje su odbačene, ali joj se u dva odvojena procesa sudi za zloupotrebu službenog položaja.

Z. R.